2016. december 7., szerda

Terülj-terülj asztalkám!

 

Kihagyom a magas labdát, hogy azzal kezdjem az ünnepi asztalterítös posztot, hogy bejátszom a Pretty Woman erre vonatkozó villahegy számlálgató jelenetét a csiga reptetéssel. Van nekem olyan kiművelt olvasótáborom, hogy beugrik Nektek anélkül is ;-). VISZONT, nem voltam tisztában néhány evőeszköz mesterségének címerével, már csak ezért utána néztem, és átrajzoltam az asztali ügyek 'térképét'. Hogy a sok-sok villa és kés pontosan melyik, és honnan haladunk merre. Nem csak egy elegánsabb étteremben találkozhatunk az átlagosnál több evőeszközzel, de megeshet az is, hogy olyan vendégeknek adunk vacsorát, ahol ez "alaptudomány". 

Adjátok meg a módját a terítésnek. Gyűrjétek össze, és kukába a kolbászzsíros húsboltos papírral, száműzzétek a praktikus műanyagokat, fújjátok le a port az ünnepi étkészletről, keményítsetek damaszt abroszt és textil szalvétákat. Köhömmm... Vagy válasszatok valami hasonlóan praktikus, ünnepi mintás megoldást a drogériából ;-).

Kapaszkodjatok meg! Jó ötletek terítéshez. Ne érezd kötelezőnek, a karácsonyi hangulat nem ezen fog múlni, de a készülődés, várakozás, a hétköznapi dolgoktól való eltávolodás okozhat kellemes, jó érzéseket. Komolyan.
egyszerű, illatos ültetőkártya

Mire lesz szükséged?
asztalterítő - indulj ki egy egyszerű, de annál nagyszerűbb egyszínű abroszból. abból még sosem volt baj. ne borzold a kedélyeket, ne válassz nejlont és viaszkos vásznat... igény szerint erre mindig tehetsz dekorhoz passzoló futót
tányérok - azt mondom, mintás vagy sima egyre megy, de legyen az összes egy készletből való. felejtsd el a műanyag dobozfedőket, tiszteld meg a csontokat, "mócsingokat" is valami szép darabbal. az ültető és zsemletányér, de még a kávés csésze is egy családból való legyen.
poharak - mosd el, töröld el alaposan. itt a legfontosabb a ragyogás, ne csússzon rajta ujjlenyomat, ne száradjon rá vízcsepp.
komplett evőeszközkészlet - Nagykés, halkés, salátás villa, kávéskanál, ha teheted itt is egy szettből dolgozz. viszont egy-egy patinás szedőkanál, tortakanál gyönyörű míves markolattal megtöri a steril etikett modort. terítésnél vedd figyelembe a fogások sorrendjét, mert kívülről befelé haladunk.
fűszertartók - bár egyszer azt hallottam, hogy nem szabad/illik utána fűszerezni, sózni az ételnek, mert egy kész festménybe sem nyúlunk bele, ha valamelyik része nem tetszik. most talán tehetünk kivételt ;-)
innen
asztaldísz - ebbe beleszámít az ültetőkártya, a központi asztaldísz vagy egy-egy személyre szabott, tányérba, székre, teríték mellé elhelyezett kiegészítő. vigyázzatok, hogy ne legyen too much. köszönjenek vissza a korábbi színek, anyagok. Ügyeljetek rá, hogy annyira pakoljátok tele az asztalt, hogy személyenként 50-60 cm hellyel gazdálkodhasson mindenki és ne legyenek magasak a díszítő elemek. jó látni a karácsonykor előkerülő rég nem látott rokont, lássuk a szomszédot vagy a szemben ülőt. Ja, természetesen gyerek esetén férjen fel a komplett kisvonat, hintaló, G.I Joe, póni ház
szalvéta, asztalkendő - gyorsan eloszlatom a fogalombeli félreértést. A kettő nem egymás szinonimája, funkcióban sem. az asztalkendőbe nem törölközünk, az a ruhánkat hivatott megvédeni a pecséttől. igaz már nem rokokó meg barokk ruhában, 10 kg csipkével és rojttal-fodorral megáldva étkezünk, a szokása fennmaradt. nem kell nyakba akasztani, elegendő a térdünkre teríteni, hogy felfogja a morzsát, ne pucoljunk szemüveget, evőeszközt valamint ne fényesítsük a tablet tapipadját se vele. használat után tegyük a tányér mellé, és ne csábuljunk el az étteremben, szállodában, hogy egyenesen a táskába csúsztassuk, majd jövőre otthon bűntudattal telve használjuk... 

kézzel horgolt macis csörgő innen
szalvéta: öreg iskola szerint helye a baloldalon a villa alatt. GONE WITH THE WIND... új szelek fújnak, ahol a jobb oldalra kerül a kés és kanál alá, hiszen a pohár is jobbról helyezkedik el, kényelmesebb ivás előtt erre az oldalra nyúlni. igen, mert a szalvéta eredeti szerepe nem a maszatos kéz és száj törölgetése, hanem a zsíros, rúzsfoltos ajkak leitatását ivás előtt. nincs annál gusztustalanabb, mint a pohár szélén megkapaszkodó tejfölös szaft, maszat. nem beszélve a benne úszó menüről. gyerekeknél megbocsátható :)). szakállas, bajszos férfiak esetén, akik különös gondot fordítanak férfiúi ékességükre, biztosan szükségük lesz egy alapos törülközésre. (szakáll ápolásról is hamarosan). nekik szabad.
ezen túl ne tépkedjük galacsinra, ne fújjuk bele az orrunkat.

Szeretek díszíteni. Inkább apróságokkal, bogártávlatban szigetszerűen, ablakon, asztalon, falon, ajtón. A ház masszív fényfüzérrel való elöntése nem a mi világunk. Szeretem, ha az oldalon saját fotók is szerepelnek, nem csak lementett újrapinelt képek Kipróbálom, és bátran ajánlom. Így telt az egyik délelőttünk teríték és ültetőkártya fotózással, készítéssel. Mert ez a része is annyira jó. Igazán nekem való. Sanyikám pedig csitteg-csattog. Köszönöm Neki, jó páros vagyunk.







ünnepi koszorú innen



forrás: itt és itt

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése